צרחות או צרכים?

post-image

צרכים או צרחות?

מאת ליאורי עידן יוצרת ומפתחת את תוכנית "שפת הג'ירף-מפתחות קסם לתקשורת" (מפתחות הקסם של דידי).

כשיובל צורחת אבא שלה מיד רץ אליה ושואל:"מה קרה? מה את רוצה? יובל ממשיכה לצרוח, וכדי להרגיע את עוצמת הצרחה הוא מנסה ומנסה לרצות אותה, מה שמשאיר אותה צורחת ואותו מתוסכל.

מאחורי כל צרחה – נמצא צורך. כשיובל רוצה עכשיו את המשחק, הצורך שלה הוא להנות. המשחק הוא רק דרך אחת לספק את הצורך שבאותו רגע נדמה לה שזוהי הדרך היחידה להנות. אולי אם אבא יוכל להציע לה עוד דרכים להנות היא תלמד שיש המון דרכים לספק את הצורך הזה. לכולנו, הורים וילדים, צרכים דומים מאוד.

רוב הזמן אנו שומעים את הצרחה של מי שלידינו, אך אם נבין שמאחורי ההתנהגות (בכי, צרחה) נמצא צורך אמיתי ונתעניין לרגע במה חשוב לאחר, יהיה סיכוי לתקשורת אחרת.תקשורת שתמצא דרכים יצירתיות להבין מה באמת כל כך חשוב לאחר.

כיצד נוכל לזהות את הצורך של הילד שעומד מולנו וצורח?

כשכתבתי את הספר "מפתחתו הקסם של דידי" נולד הסיפור של דידי שהתעקש ורצה את אימא. אימא היתה עסוקה וכך התחיל הקונפליקט בין אימא לדידי. דרך הסיפור למדו הילדים לשאול מה הרגיש דידי ומה היה חשוב לו באותו רגע, ומולו מה הרגישה אימא ומה היה חשוב לה?

ההכרה בצורך של דידי אפשרה לאימא לגלות אכפתיה כלפיו. ככל שנתאמן כהורים להקשיב ולשאול את הילד מולנו שאלות הנוגעות לצורך, ולא להתעסק בצרחה, נוכל למצוא דרכים לפתרון.

טיפים לברור הצורך:

אני מוכנה להקשיב לך, מה חשוב לך?

מה אתה צריך כרגע?

איך אפשר לעשות אחרת כדי ששנינו נהיה מרוצים?

להפתעתכם תגלו שהילדים שלכם מבטאים בכנות את מה שהכי חשוב להם, ואז ניתן למצוא ביחד דרכים מגוונות לעזור להם לספק את הצורך.